"3B Werkmethodiek helpt ons om slimmer te werken"

Steeds meer opdrachtgevers in de bouw eisen dat projecten in een integraal BIM-model worden uitgevoerd. Een bedrijf dat al sinds jaren goed is toegerust voor Building Information Modeling, is Architectenbureau Paul de Ruiter in Amsterdam. "We zijn steeds op zoek naar manieren om nόg slimmer te werken. De 3B Werkmethodiek, de Autodesk Revit -applicatie van ICN Solutions, helpt ons daarbij", zegt Willem Jan Landman, architect en Business Development Manager van het Amsterdamse architectenbureau.

NOORDKAS-MOLENSPaul de Ruiter staat bekend als een architectenbureau waar duurzaamheid en innovatie voorop staan. Al jaren geleden begon het bureau ermee om projecten in een virtueel 3D-gebouwmodel uit te werken, om zodoende vroegtijdig clashes te detecteren en faalkosten te beperken. "Aangezien in de huidige bouwwereld BIM steeds meer aan belang wint, zijn we telkens op zoek naar partijen die ons daarvoor van de juiste software kunnen voorzien, zodat we nόg slimmer kunnen werken", zegt Willem Jan Landman. "Enkele jaren geleden hebben we een marktanalyse uitgevoerd. Daarbij kwam ICN Solutions uit de bus als de partij die het beste aansluit bij de manier waarop ons architectenbureau al jaren werkt. Wij waren vooral op zoek naar een pakket waarmee je het maximale uit Revit kunt halen. Dat hebben we gevonden in de 3B Werkmethodiek; die applicatie helpt ons om veel effectiever met Revit te werken. Daarmee hebben we voor onszelf als het ware een USP gecreëerd waarmee we ons als architectenbureau nόg beter kunnen onderscheiden. Dat laatste doen we bijvoorbeeld ook met een andere Revit-applicatie die we hebben aangeschaft: SEFAIRA, een duurzaamheidsapplicatie waarmee je al in een vroeg stadium van het ontwerpproces de energiebalans van een gebouw kunt berekenen."

Eigen BIM-manager

Binnen de dagelijkse praktijk van Architectenbureau Paul de Ruiter is BIM inmiddels niet meer weg te denken. "Opdrachtgevers eisen steeds vaker dat je kunt werken met een BIM-model", zegt Landman. "Om bij de tijd te blijven, moet je daar als architectenbureau op inspelen. We maken dan ook serieus werk van BIM. Zo hebben we sinds een jaar ook een eigen BIM-manager in dienst, in de persoon van Mark Maas. Dankzij zijn jarenlange ervaring met Revit tilt hij BIM binnen onze organisatie naar een nόg hoger niveau. Hij is ook het eerste aanspreekpunt voor onze medewerkers die bij ICN Solutions bijvoorbeeld een basiscursus Revit, 3B Werkmethodiek of Navisworks hebben gevolgd."

Duidelijke afspraken

Volgens Willem Jan Landman is het grote voordeel van een BIM-model dat daarmee al vanaf het begin van het ontwerpproces een integrale samenwerking mogelijk is tussen alle bij een project betrokken bouwpartners. "Alle relevantie informatie over een gebouw die vroeger in het bestek zat, zoals geometrische gegevens en hoeveelheden, kun je nu in een BIM-model stoppen. Als je van tevoren met elkaar duidelijk afspreekt hoe je een BIM-model gaat inrichten, kunnen alle betrokken partijen daarvan profiteren. Als je het Programma van Eisen en alle overigen wensen in een BIM-model verwerkt, ontstaat uiteindelijk een gebouw dat aan de verwachtingen van alle bouwpartners voldoet. BIM zorgt dan voor een echte win-win-situatie. Daarnaast kan een BIM-model veel kosten- en tijdbesparing opleveren. Een voorbeeld: wanneer wij als architectenbureau aan een aannemer een BIM-model op LOD 400-niveau (het zogeheten Level of Development-niveau waarbij het BIM-model wordt verrijkt met gedetailleerde informatie van fabrikanten) aanleveren, dan kan hij daarmee meteen aan de slag. De aannemer hoeft dan alleen nog maar de spreekwoordelijke puntjes op de 'i' te zetten als het om de afwerking en werkvoorbereiding gaat."

Beheer en onderhoud

Landman legt uit dat een virtueel 3D-gebouwmodel niet alleen van waarde is tijdens de bouwfase: "Mits goed ingericht, is een BIM-model ook daarna, tijdens de beheer- en onderhoudsfase, heel geschikt om er allerlei informatie aan te onttrekken. Alle bouwkundige en installatietechnische informatie die je er nu in stopt, kan er ook na jaren zo weer worden uitgehaald. Op die manier kunnen gebouwbeheerders en facility managers er hun meerjarenonderhoudsplan op afstemmen en er zelfs een gebouwbeheerssysteem aan koppelen." Dat BIM veel mogelijkheden in zich draagt, staat buiten kijf, vervolgt de architect. "De markt is in rap tempo aan het doorzetten naar een 'BIM-minded' markt, die antwoord geeft op de volgende stap in de professionalisering van de bouwketen."

www.paulderuiter.nl
www.icn-solutions.nl